Monday, January 24, 2011

network Error untuk ke http://ezaccess.library.uitm.edu.my


Minggu ini kami menerima maklumbalas dari Pustakawan Cawangan Trengganu bahawa terdapat gangguan  ; network Error bagi capaian keserver EZproxy dirul http://ezaccess.library.uitm.edu.my yang ditempatkan (Co-location) di server Pusat Data Skali, Internet Data Center (IDC), MTDC-UPM Serdang.

Bagi makluman kami di Shah Alam tiada mengalami masalah seperti ini, cuma saya menjangkakan server mungkin "too busy" seperti  pernyataan dalam screen shot diatas.

Unit web telah mendapatkan maklumbalas dari bahagian Rangkaian UiTM dimana mereka menyatakan
Error tersebut selalunya akan berlaku dalam keadaan bandwidth ke Metro Ethernet utilize atau server ezproxy down (unreachable). Walaubagaimanapun, QOS (Quality of Service) yang di define dalam Metro Ethernet telah memberi priority kepada traffic ke/daripada intranet application (yang di host di Shah Alam dan Data Center Cyberjaya). Since server exproxy dihostkan di luar network UiTM, tidak ada priority utk traffic ke/daripada server tersebut (fall under best effort).

Jika perkara ini sering berlaku pihak Rangkaian cadangkan supaya IP address ezproxy ini dimasukkan dalam priority yang sama seperti intranet application.

Walaubagaimana pun pihak rangkaian akan membantu utk troubleshoot masalah ini , dan akan maklumkan keputusan melalui email dalam masa terdekat.


maka kami dari Jabatan Sistem & Teknologi Maklumat, (JPSTM) Perpustakaan UiTM mengucapkan terimakasih atas bantuan Rangakian PSMB UiTM.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger